Algemeen

MazalBooks

voor uw 2dehands en nieuwe Joodse boeken

"Joods denken & danken"

Auteur: Ephraim Meir

Dit boek bevat circa 30 korte essays met portretten van joodse denkers, joodse schrijvers en thema's uit de joodse geschiedenis en cultuur. Over Lévinas, Buber, Rosenzweig, Heschel, Fackenheim en Leibowitz, het land Israël, identiteit, waarheid en geschiedenis. In het tweede gedeelte van het boek geeft de auteur zijn aan de Hebreeuwse tekst getrouwe vertaling van een aantal psalmen met daarbijhorende commentaar. Hij schenkt veel aandacht aan het literaire aspect van de psalmen en situeert hen binnen de eeuwenlange joodse geloofservaring. ... Ephraim Meir is professor in moderne joodse filosofie aan de universiteit van Bar Ilan in Ramat Gan, Israël.

 

€20,50 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

"Heilige strijd" - Trouw dossier NL

Auteur: Inez Polak

Israël-Palestina

Het bestaansrecht van Israël

Hoop en wanhoop bij de Palestijnen

Hoe heilig is Jerusalem

 

€1,50 2deHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

“For the love of Israel and the Jewish people”

Auteur: Rabbi N. Lopes Cardoso

The Land of Israel and the Jewish people are bound together in mysterious ways that go beyond convention. Here is a nation that has too much history and too little geography, as Sir Isaiah Berlin said. Yet even in their exile, the Jews never truly left the land of their birth. Rather, they lifted it from its native soil and transformed it into a portable homeland, taking it with them to all corners of the earth. Only in 1948 after nearly two thousand years did the Jewish people return to its original home. (Engels)

 

€25,00 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Judassen in de polder”

Auteur: Prof. Dr. Bob Smalhout Een arts die columnist werd. De krantenlezer moest er vijf jaar geleden even aan wennen om op zaterdagmorgen wakker te worden met een dokter wiens jarenlange taak het was patiënten in de operatiekamer in slaap te krijgen. Maar professor dr. Bob Smalhout heeft als vaste kantlijnschrijver van De Telegraaf zich sindsdien ontpopt tot een van de meest gelezen columnisten van het land. Door zijn scherpe pen valt niemand in slaap.Honderdduizenden lezers zien dan ook elke zaterdag reikhalzend uit naar de visie van professor Smalhout in zijn column Op het scherp van de snede.

 

€2,50 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Het verhaal”

Auteur: Ed van Thijn

Jarenlang zweeg Ed van Thijn over zijn oorlogservaringen. Pas in 2000 vertelde hij in Het verhaalwat hem en zijn ouders overkwam voor de oorlog uitbrak, maar vooral wat er gebeurde ver na 1945 – zijn politieke bewustwording en het zoeken naar een joodse identiteit. Zijn ervaringen als onderduikkind bleken onbeschrijfbaar. Pas in 18 adressen probeerde hij deze ervaringen te reconstrueren. Brieven en een enkele foto vormden geheugensteuntjes, maar meer nog dan de flarden sfeer en herinnering laat 18 adressen zien hoe onuitwisbaar de ervaring van onderduik is.

 

€2,75 2deHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Uit naam van al de mijnen”

Auteur: Martin Gray

Het aangrijpende (auto)biografische levensverhaal van de Joodse Martin Gray begint bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Na de verschrikkingen van het getto in Warschau wordt hij met zijn familie op transport gesteld naar concentratiekamp Treblinka. Martin is de enige van zijn familie die het overleeft. Eenzaam en verbitterd gaat hij na de oorlog naar New York en bouwt daar een nieuw leven op. Hij ontmoet zijn vrouw Dina en vindt eindelijk rust en geluk. Dan treft het noodlot hem weer: Dit schokkende relaas toont de onbegrensde levensmoed van een man die zijn leven tot tweemaal toe verwoest ziet worden, maar toch weer de kracht vindt opnieuw te beginnen.

 

€3,00 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Vier gelijke stenen”

Op de vlucht voor de holocaust

Auteur: Marion Blumenthal Lazan

 

Marion Blumenthal woonde in Duitsland toen ze met haar familie moest vluchten voor de nazi’s. Ze wilden via Nederland de overtocht maken naar Amerika, maar door de Duitse bezetting van Nederland ging de reis niet door. Ze werden als vluchtelingen ondergebracht in kamp Westerbork. Na enkele jaren werd de familie Blumenthal gedeporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Marion, haar moeder en haar broer overleven de holocaust, maar Marions vader bezwijkt enkele dagen na de bevrijding. Marion is op dat moment acht jaar. Op heldere en indringende wijze wordt het aangrijpende verhaal van Marion en haar familie verteld, van de Kristallnacht tot de bevrijding. Vier gelijke stenen is geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar.

 

€3,50 2e HANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“De bange Meidagen van ‘40”

Auteur: Hoek, K.A. van den

In het nachtelijk duister schiet sissend een gekleurde lichtkogel omhoog. Op een militaire post wordt de lichtkogel gezien. Een patrouille wordt uitgezonden. De soldaten keren onverrichterzake terug. Was het een spion van de Duitsers die dit nachtelijk teken gaf? Het zal altijd een raadsel blijven, een van de vele raadsels uit de jaren 1939 en 1940, jaren vol spanning en oorlogsdreiging. Terwijl in gemobiliseerd Nederland en Belgie het leven van alledag doorgaat, maakt Nazi-Duitsland zich op voor de grote slag in het westen... Een schokkende beschrijving van moed en lafhartigheid. Menselijke achtergronden tijdens het onmenselijke oorlogsgeweld. Over Europa viel voor vijf jaar de duisternis van de terreur en onderdrukking

.

€3,50 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“De joden in Amsterdam”

Een studie over verandering in hun attitudes.

Auteur: Dr.S. WIJNBERG

1967 geb.177 pag.

1e druk

 

€7,50 Zo goed als nieuw

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Mijn volk”

Auteur: Abba Eban

Zijn eerste boek Mijn Volk - De geschiedenis der Joden verscheen in 1968. Bijna al zijn boeken hebben de joodse geschiedenis en de geschiedenis van Israël als onderwerp.

 

€3,50 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Israël achter de schermen”

Zionisme op een dwaalspoor

Auteur: Salomon Bouman Israël heeft zijn glans van een humanitaire pioniersnatie verloren. De hoop op een veilige plaats in eigen land voor het door de eeuwen vervolgde en opgejaagde joodse volk is aan het verdampen. Nergens ter wereld verkeren joden in zo´n groot dagelijks gevaar als in Israël. Was de zionistische boodschap dan een valse Messias? Hangt de Palestijnse kwestie als het zwaard van Damocles boven Jeruzalem? De joodse staat is in zo´n diepe crisis belandt dat zelfs in Israël de vraag steeds vaker wordt gehoord of het land zich als een joodse democratische staat kan handhaven in het hart van de Arabische wereld.

 

€7,50 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

 

De geschiedenis van Israel”

Auteur: Dr J. Buitkamp

Goed overzicht van de gehele joodse geschiedenis, afgestemd op jeugdige lezers. Goed wetenschappelijk gedocumenteerd. Voorzien van eenvoudige illustraties, goede kaarten, en een begrijpelijke chronologie.

 

€ 3,50 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Jodenjacht”

Auteur: Ad van Liempt en jan Kompagnie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het opsporen en arresteren van ondergedoken joden in Nederland voor een belangrijk deel het werk van de Nederlandse politie. Veel rechercheurs deden dit werk met grote overtuiging en volledige inzet, zo blijkt uit nieuw en baanbrekend onderzoek. Bestudering van de strafdossiers van meer dan 250 politieagenten die zich met de jodenjacht hebben beziggehouden, leidde tot schokkende inzichten: er waren binnen de Nederlandse politie groepen actief die alle trekken hadden van een criminele organisatie. Ze mishandelden, stalen, roofden en verkrachtten, en bovenal: ze joegen vele duizenden joden de kampen en de dood in.

 

€20,00 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Kinderen die alles moesten goedmaken”

Auteur: Rosalie Anstadt en Adriaan Rottenberg

hoe de oorlog doorwerkt in het leven van de Joodse naoorlogse generatie

85 pagina's, 24 cm, illAantekeningUitg. t.g.v. van het 60-jarig jubileum van JMW

 

€3,50 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Het was maar kort”

Auteur: Lody B. van der Kamp De Amsterdamse rabbijn Van der Kamp luisterde naar de verhalen van een twintigtal (oud-)bewoners van joodse gemeenten in Nederland. Voor de meesten van hen betekende de oorlog het einde van een te korte periode van geluk. Van der Kamp deelt hun droefheid: zijn boekje vormt een bescheiden monument in woorden voor die verdwenen wereld. Hij schrijft over plaatsen als Winterswijk, Weesp en Zutphen, Lochem, Den Haag en Middelburg, met een aanzienlijke joodse gemeenschap voor de oorlog, terwijl nu soms nog slechts een enkeling is overgebleven. Drie momenten komen in alle verhalen terug: het einde van de jaren dertig, de bezetting, en de jaren na de oorlog. Door het vermelden van een enkele gebeurtenis, de herinnering aan een markante persoonlijkheid, maar ook door de beschrijving van een verlaten sjoeltje of een traditioneel voorwerp brengt hij dat verleden dichterbij. Het boek is geïllustreerd met enkele zwart-witte foto's

.

€6,50 NIEUW

(Gesigneerd door Lody B. van de Kamp)

 

Voorraad: 2 stuks

 

“Een morele afrekening”

Auteur: Daniel Jonah Goldhagen

De auteur snijdt zich een weg door de historische en morele nevelen, om zo de betrokkenheid van de katholieke Kerk bij de holocaust volledig bloot te leggen. Hij verbreedt de discussie die zich centreerde rond paus Pius XII, tot een onderzoek naar de Kerk in heel Europa. Hij toont aan dat de betrokkenheid van de Kerk en de paus bij de vervolging van de joden veel verder gaat dan tot nu toe werd aangenomen. Na 'Hitlers gewillige beulen' nu Goldhagens geruchtmakende boek over de katholieke kerk en de Holocaust.

In 'Een morele afrekening' stelt de historicus Daniel Goldhagen de vraag in hoeverre de katholieke kerk verantwoordelijk is geweest voor de Holocaust. Volgens Goldhagen bevat het Christendom een diep ingesleten antisemitisme, dat van grote invloed is geweest op onze Westerse cultuur. Zonder het traditionele, wijdverbreide anti-judaïsme van de kerk zou het Duitse antisemitisme geen respons hebben gevonden.

 

€15 zo goed als nieuw

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Nieuwe Nederlanders”

Auteur: Bart Walet

Vasthouden aan de moedertaal of het Nederlands gaan leren? Wel of geen eigen onderwijs? Geestelijken uit het buitenland of van eigen bodem? Het zijn allemaal vragen waarmee de joodse gemeenschap in het begin van de negentiende eeuw werd geconfronteerd. Met het verkrijgen van het Nederlandse burgerrecht kwam een integratieproces op gang dat volmondige instemming en heftig verzet opriep. In deze studie wordt het beleid van de Nederlandse overheid en de joodse elite geanalyseerd. Wat was precies het doel van de integratie en hoe werd die uitgevoerd? Lukt het om de joodse gemeenschap in deze fase van integratie bijeen te houden?

322 pagina's met illustraties

 

€15 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Israel een blanco cheque?”

Auteur: Selma Leydesdorf e.a.

Bundel opstellen, die handelen over het onbegrip in zowel een groot deel van de joodse gemeenschap in Nederland als in belangrijke delen van de linkse beweging voor een kritisch-solidaire houding ten opzichte van Israël. De auteurs (o.a. Ed van Thijn, M. v. Amerongen) komen vooral uit progressief-joodse kringen en willen door hun vaak zeer persoonlijke bijdragen aangeven met welke dilemma's zij te kampen hebben in de discussies over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. De bedoeling is hierbij de starre opvattingen pro en contra te doorbreken en aandacht te vragen voor een afgewogener oordeel. De bundel is door de dikwijls grote emotionaliteit, waarbij het antisemitisme veelal in de ervaring meespreekt, zeer indringend en vormt een belangwekkende, originele aanvulling op de bestaande literatuur.

 

€2,50 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

"Een geschiedenis van God"

Auteur: Karen Armstrong

De idee van één goddelijk wezen bestaat al vierduizend jaar. In dit boek onderzoekt Karen Armstrong de ontwikkeling van deze idee in het jodendom, het christendom en de islam. In dit belangrijke en controversiële boek beschrijft Armstrong niet een geschiedenis van God zoals hij ‘is’, maar zoals de mens in Hem gelooft.

 

€7,50 2deHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

"The Beth Midrash of Avraham Avinu"

Auteur: Rabbi N. Lopes Cardoso

The Purpose and Ideology of the David Cardozo Academy, het leerinstituut van rabbijn Nathan Lopes Cardozo in Jeruzalem. Tentative thoughts towards a Jewish religious renaissance. (Engels)

 

€8,00 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Golda Meir – Mijn Leven”

Boeiende autobiografie, waaruit deze Israëlische politica (1898-1978) naar voren komt als een sterke persoonlijkheid, bereid om verantwoordelijkheid te dragen (dikwijls ten koste van haar privéleven). Het is een uiterst belangrijk en belangwekkend boek, al ontkomt de schrijfster niet aan het gevaar dat zij - als middelpunt van een zo turbulent leven - niet de mogelijkheid heeft om voldoende afstand te nemen en diepgaande analyses te maken van haar tijd, zodat het werk een zekere selectiviteit en oppervlakkigheid met zich meedraagt.

 

€4,50 2deHANDS

 

Voorraad: 1stuks

 

"Israël 40 jaar"

Auteur: Martin van Amerongen e.a.

Een fascinerend boek dat duidelijk laat zien hoe wanhopig ingewikkeld de verhoudingen ten opzichte van de joodse staat liggen. In deze bundel wordt een boeiende collage gegeven op grond van berichtgeving in Vrij Nederland en de Groene Amsterdammer ten aanzien van Israel. De opstellen van Brengstein. Demant, Soetendorp, Suudi en Van Weezel beschrijven het probleem van het antizionisme en antisemitisme; de geschiedenis van Herzl tot en met de Intifada…

 

€4,50 2deHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

"Met het verleden op mijn hielen"

Auteur: Awraham Soetendorp

Awraham Soetendorp praat openhartig en met beheerste emotie over zijn eerste vijftig jaar, over het leven dat hem gegeven werd en dat slechts een ademtocht verwijderd was van de dood.

 

€2,50 Zo goed als nieuw

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Terug naar Auschwitz”

Auteur: Kitty Hart

Kitty Hart werd geboren in het Poolse Bielsko. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was zij twaalf jaar. Wegens haar joodse afkomst vluchtte zij samen met haar familie voor de Nazi s, maar ze werd in maart 1942 gearresteerd. Het nu 15-jarige meisje belandde samen met haar moeder in Auschwitz. Hier beleefde de jonge Poolse alle vernederingen die stereotiep waren voor dit beruchte vernietigingskamp. Maar niets kon haar wil om verder te leven breken. Dankzij een haast bovenmenselijk doorzettingsvermogen wist zij de hel van Auschwitz te overleven.

 

€3,50 2deHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

"Schindlers Lijst"

Auteur: Thomas Keneally

Schindlers lijst is het indrukwekkende, waargebeurde verhaal van de Duitse industrieel en zwarthandelaar Oskar Schindler, die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een fabriek had in de schaduw van het concentratiekamp Auschwitz. Op slimme wijze wist Schindler meer dan duizend van zijn Joodse arbeiders (de zogenaamde'Schindlerjuden') van de dood te redden.

 

€4,00 2e HANDS

 

Voorraad: 2 stuks

“En zij werden verstrooid onder de volken”

Auteur: Werner Keller

Het eerste hoofdstuk geeft in het kort weer wat de Bijbelse geschiedenis behelst over het ontstaan en zijn van het Joodse volk. Na dit inleidende hoofdstuk beschrijft de auteur de geschiedenis van het Joodse volk, vanaf de verwoesting van de Tempel tot en met de stichting van de staat Israel. Duidelijk komt tot uitdrukking dat het Joodse volk een verguisd volk is geweest, de eeuwen door, en Keller laat er geen gras over groeien om dat te beklemtonen. Voor deze tweede druk heeft dr. Henriette Boas een slothoofdstuk geschreven, waarin zij de geschiedenis van de Joden in Nederland vanaf de dertiende eeuw doorlicht, zij het in vogelvlucht. Ook zij houdt het voor wat betreft de jaren na 1945 voor gezien. Een boeiende populaire uitgave, die ook in joodse kring goed is ontvangen. Ruim geillustreerd met zw/w. foto's en kaarten; gedegen bijlagen/registers.

 

€7,50 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“9 1/2 Mystics”

The Kabbala Today

Auteur: Herbert Weiner

Engels

Dit is een zoektocht naar hedendaagse inzichten in de Kabbala, verborgen wijsheid van het Jodendom, en de hedendaagse mystici.

 

€1,75 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

Mystiek van de Hebreeuwse letters

Auteur: Ruud Bartlema

In de Joodse mystiek spelen de twee wintig letters van het Hebreeuwse alfabet, waarmee TeNaCH (de Joodse bijbel, ons Oude Testament) geschreven is, een grote rol. Zowel in de mystiek van de kabbala als in de mystiek van het chassidisme hebben ze een prominente plaats in het geloofsleven.Beeldend kunstenaar en theoloog Ruud Bartlema houdt zich al jaren bezig met Joodse Mystiek en heeft bij elk van de 22 Hebreeuwse letters een schilderij gemaakt. Aan elke letter zijn meerdere betekenissen en verhalen verbonden, waarvan de schilderijen er een aantal tonen. Daarbij komen verschillende invalshoeken naar voren: de vorm van een letter, de naam, de getalswaarde, of een bijbels of nabijbels verhaal.

 

€6,50 Nieuw

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Leerhuis van de hoop”

Auteur: Pinchas Lapide

De Joodse nieuwetstamenticus Lapide schreef zeven artikelen die van belang zijn voor het joods-christelijk gesprek en worden samengevat onder de noemer "het leerhuis van de hoop". Vooral de eerste twee bijdragen leveren fundamenteel materiaal voor dit thema

 

€2,50 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Israel - Fotografisch Souvenir”

Auteur: Ya’acov Yannay

Mooi uitgevoerde reisgids van Israël met 262 kleurenopnames.

128 paginas

 

€9,00 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

De gelykstaat der Joden”

Auteur: Hetty Berg

inburgering van een minderheid;, 1796 - 1919

127 pagina’s

 

€10 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Kinderen van de oorlog”

Auteur: R. Beunderman en J. Dane

Opstellen over de behandeling van tweede generatie oorlogsslachtoffers, mensen van de generatie na 1945, die sterk beïnvloed zijn door de Tweede Wereldoorlog omdat hun ouders de verschrikkingen nog niet verwerkt hebben.

 

€1,00 2eHANDS (vlek op de kaft)

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Een blijvende band?”

Niet-religieuze joden en hun binding aan het jodendom Auteur: Marlene de Vries Welke band hebben niet-religieuze joden met het jodendom? Hoe hecht is die band, en hoe ontstaat deze? Welke rol speelt de genoten opvoeding hierin en wat dragen zij in dit opzicht zelf over op de volgende generatie? Welk potentieel draagt deze joodse binding in zich voor de toekomst? Dit zijn de vragen die Marlene de Vries in dit boek stelt aan dertig niet-religieuze, na de oorlog geboren joden. Op sprankelende en meeslepende wijze vertellen zij openhartig hun verhalen. Hiermee geven zij inzicht in de gevoelens en overwegingen die aan hun binding ten grondslag liggen.

 

€16,50 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Na 1945”

Het beeld van de Jood in de West-Europese Literatuur

Auteur: Cock van Horzen

Op 18 October 1998 werd in de Synagoge van Delft een studiedag georganiseerd over Het beeld van de Jood in Europese literatuur na 1945. Een onderwerp, waar nog slechts weinig over gepubliceerd was. De sprekers hebben elk de uitdaging van een nieuw onderwerp aangenomen. De lezingen zijn nu gebundeld

 

€3,50 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Joodse ontmoetingen”

Auteur: Ken Jacobson

Op een zomermorgen in 1944 stapt een Amsterdamse jongen

die zijn joodse identiteit voor zijn Duitse medearbeiders angstvallig

verborgen heeft gehouden uit de trein om te ontdekken dat hij in Auschwitz is aangekomen. Niet achter het prikkeldraad, maar ervoor ;aan de verkeerde kant;. Vandaar kijkt de jongen met afgrijzen naar de

gevangenen en realiseert hij zich plotseling hoe sterk de drang is om zich bij hen te voegen. Hij doet het niet, maar jaren later vertelt hij aan ken Jacobson...

 

€6,50 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

 

"De ander in beeld"

Auteur:J. Druk, Huub Oosterhuis e.a.

Zeven auteurs van joodse en christelijke zijde proberen zichzelf en de ander in beeld te krijgen zonder vooroordelen.

 

€1,00 2eHANDS

Voorraad: 1 stuks

“Joodse humor”

Auteur: Salcia Landmann

De ware joodse witz is slechts weinigen bekend. Hij lijkt dan ook geenszins op d( zogenaamde joodse 'moppen` die meestal op weinig geestrijke wijze aan stamtafels weergegeven en begrepen - of niet begrepen - worden. De joodse witz is geen ordinaire 'grap' of 'mop', maar een mengsel van humor, tragiek en wijsheid

 

€7,50 Zo goed als nieuw

 

Voorraad: 1 stuks

 

"Lilien tekent twaalf geloofshelden"

Auteur: Klaas de Jong

Een dansende Mirjam, een huilende Jeremia, Aäron als hogepriester en David die met een slinger de reus Goliath te lijf gaat. Dat zijn vier van de twaalf geloofshelden in dit boek die in Jugendstil zijn getekend door Ephraïm Moshe Lilien. In de tekst naast de tekening (A4 formaat) vertellen de helden over hun leven. De combinatie van tekeningen vol symboliek en teksten in de ik-stijl geven een levendig beeld dat uitnodigt om je verder te verdiepen in het leven van deze personen.

 

€12,95 NIEUW

 

Voorraad: 2 stuks

 

“Abraham zien”

Auteur: Bert Engelfriet

Beeldvorming is vaak schadelijk, omdat zij het leven vertekent en misvormt. In veel nieuwsbeelden is het weerbare Israël het mikpunt van kritiek. In het spoor van Mozes en de Torah hebben Joden de beeldvorming gewantrouwd. Van de schaduwzijde hiervan zijn zijzelf in het avondland langdurig de zwijgende getuigen geweest. Volgens Isaäc da Costa hebben Joden desondanks in barmhartigheid en liefdadigheid de christenen een beschamend voorbeeld gegeven. Deze Joodse dichter kon zijn mond openen, omdat hij lid was van de christelijke kerk. Dit boek behandelt schaduwzijden van de beeldvorming bij toonaangevende schrijvers in West- Europa, maar bespreekt ook enkele lichtbrengers. Paperback. 294 Pagina's

 

€22,95 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Het persoonlijke is politiek”

Auteur: Hedy d’Ancona

In Het persoonlijke is politiek vertelt Hedy d'Ancona op persoonlijke wijze over de ontwikkelingen die zijzelf en de vrouwenbeweging in de jaren zeventig doormaakten en hoe uiteindelijk het persoonlijke politiek werd. Aan de hand van haar eigen ontstaansgeschiedenis en de door de oorlog dramatisch verlopen liefdesgeschiedenis van haar ouders, maakt ze duidelijk hoe persoonlijke ervaringen je visie op de samenleving kunnen bepalen en hoe je wortels doorslaggevend kunnen zijn voor je politieke opvattingen.

 

€3,00 2deHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Job Cohen”

Auteur: Hugo Logtenberg & Marcel Wiegman

Burgemeester van Nederland Op 10 januari 2001 wordt Job Cohen geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. Op de marmeren trappen van het stadhuis zingen ambtenaren: 'Bij ons in het stadhuis zing je van hela hola Job-falderee.' Amper zit Cohen in het zadel of hij voelt de terreuraanslagen in Amerika natrillen in zijn stad. In de jaren die volgen moet hij een antwoord vinden op rellende Marokkaanse jeugd, wordt hij overvallen door de moord op Theo van Gogh en ziet hij de ene na de andere wethouder sneuvelen. Verguisd door rechts en geadoreerd door links wordt hij na negen jaar burgemeesterschap door zijn eigen PvdA naar voren geschoven als de volgende premier van Nederland. Wie is Job Cohen? Hoe gaat hij te werk?

 

€9,00 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

 

“De Brigade”

Auteur: Howard Blum

In 1944 richtten de Britten in Palestina de Joodse Brigade op, een leger van 5000 joodse mannen dat tussen maart en mei 1945 in Italie werd ingezet om te strijden tegen de Duitsers. Na de oorlog hield de Jewish Brigade zich bezig met talloze illegale operaties, waaronder wraakneming op Duitse nazi's en het smokkelen van joodse kinderen naar (toen nog) Palestina. Howard Blum reconstrueert de geschiedenis van de Brigade aan de hand van de persoonlijke verhalen van drie soldaten, Israel Carmi, Jochanan Peltz en Arie Pinchuk. Tevens baseerde de auteur zich op de (niet gepubliceerde) memoires van deze soldaten en op vele archiefstukken. Met een katern zwartwitfoto's

 

€7,50 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Door de ogen van een kind”

Auteur: Stella Müller-Madej Hoe de kleine Stella het vernietigingskamp overleefde Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was de joodse Stella negen jaar oud. Na het getto en het concentratiekamp kwam zij met haar familie in het beruchte Auschwitz-Birkenau terecht. Daar, zo wisten de gevangenen, wachtte hen de dood. Maar Oskar Schindler, de Duitse industrieel in het NSDAP-uniform, zette Stella's naam op de lijst van dwangarbeiders voor zijn fabriek en redde haar en haar familie van een wisse dood in de gaskamers.

 

€3,50 zo goed als nieuw

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Pictorial History of the Jewish People”

Auteur: Nathan Ausubel

Engels

Prachtig geïllustreerd boek met 1000 foto’s

346 Pagina’s. Gebonden met stofomslag

 

€8,50 Zo goed als nieuw

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Kabbalah”

An Introduction and Illumination for the World Today

Auteur: Charles Poncé

Engels

300 pagina’s

 

€4,00 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“De danseres zonder benen”

Auteur: Clara Asscher-Pinkhof

De Danseres zonder benen roept de droom op van lang geleden. Een droom waarin de schrijfster een danseres zag die met haar hele wezen de dans uitdrukte, maar bij wie het belangrijkste instrument, de benen, ontbrak. Ze ziet zichzelf als deze danseres: toen haar man op jonge leeftijd stierf, werd haar het belangrijkste instrument om zichzelf te uiten in haar leven ontnomen. Haar oorspronkelijke leed wordt, in de tijd van de Tweede Wereldoorlog, verweven met het leed dat over alle Nederlandse Joden kwam. Met haar lotgenoten droeg ze de Jodenster, werd ze weggevoerd naar de kampen van de vijand. Als door een wonder bevrijd, bereikte ze Israël, waar dit boek geboren is. Een aangrijpend boek, dat in de naoorlogse literatuur op eenzame hoogte staat.

 

€2,75 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“En schiep hen naar zijn beeld”

Auteur: Ben-Chorin, Schalom Puttend uit de Tanach (Hebreeuwse bijbel) en de Joodse geschriften, stelt de schrijver, de Joodse opvattingen over de eenheid van lichaam en ziel en daarmee samenhangende problemen als seksualiteit en onsterfelijkheid, tegenover het dualisme van het Christendom.

 

€2,00 2eHANDS

 

Voorraad:1 stuks

 

“Israel”

Auteur: Hugues de Meude en Philippe Roy

Goed geilustreerd boek over Israel met prachtige foto’s

159 pagina’s

 

€6,50 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Koosje”, een Dinsdagskind”

Auteur: Merlyn Frank Het was een moeizame en pijnlijke zoektocht, maar ze is gevonden: Koosje. Koosje Frank, een jonge blijmoedige levensgenietster die altijd de positieve, zonnige kant van de dingen wilde zien, zelfs -zo lijkt het- tegen beter weten in, toen de zon al achter een grote donkere wolk verdwenen was. Ze ontdeed zich van wat haar het meest dierbaar was. Ondanks of misschien dankzij die zelfverminking kon ze zich concentreren op een elementaire overlevingsstrategie, hoewel twijfels een goede dan wel slechte moeder te zijn, onderhuids bleef knagen.

 

€4,50 zo goed als nieuw

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Max is een hondennaam”

Auteur: Max Arpels Lezer en Yolande Gastelaars Het Joodse jongetje Max is nog geen 6 jaar oud als hij in 1942 moet onderduiken. Pas 6 jaar later keert hij terug naar Amsterdam en doet daar een gruwelijke ontdekking… Het boek behelst het levensverhaal van de voorzitter van de Stichting Het ondergedoken Kind en wordt uitgegeven onder auspiciën van de World Federation of Jewish Child Survivors of the Holocaust.

 

€3,50 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“Blijvers en voorbijgangers”

Joden in Delft 1850-1960

Auteur: Joep Wijnberg-Stroz en Marianke Lunteren-Spanjaard

Dit boek is mede gebaseerd op nieuw onderzoek in Delftse en joodse archieven en interviews, en geeft daarmee een interessant overzicht van de integratie van joden in een kleine stad. Het bevat een groot aantal foto’s en documenten. Beide auteurs zijn historicus en publiceerden eerder over de geschiedenis van de joden in Nederland. Geb.284 pag. (Geïll.)

 

€8,50 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks

(klein scheurtje in stofomslag)

 

“Mijn Jodendom”

Auteur: Dick Houwaart e.a. Wat betekent het Jood te zijn in de jaren '80? Is Joods leven in Nederland mogelijk of is assimilatie de enige uitweg? Wat betekent Jood zijn voor Joden, die hun Jood zijn religieus of politiek beleven of misschien helemaal niet beleven? Dick Houwaart legde deze vraag voor aan enkele bekende en minder bekende Nederlanders en Nederlandse Joden. Oa. met medewerking van opperrabbijn Just, S. Hammelburg, prof. dr. H. van Praag, drs. E. van Thijn, rabbijn A. Soetendorp en drs. R. Naftaniël. 173 Pagina's, uitgave 1980.

€2,50 2eHANDS

 

Voorraad: 1 stuks

 

“In naam van de Thora”

De geschiedenis van de antizionistische Joden

Auteur: Yakov Rabkin Vrome joden hebben zich altijd fel verzet tegen het zionisme. Sinds Israël bestaat, groeide er echter een feitelijke coalitie tussen zionisten en vrome joden, al blijft een minderheid principieel tegen de seculiere staat gekant. Dit joodse antizionisme is een groot taboe in de media. Professor Yakow M. Rabkin (1945), historicus aan de Universiteit van Montreal, geeft een historisch overzicht van dit bijna vergeten orthodoxe verzet.

335 pagina's

 

€25 NIEUW

 

Voorraad: 1 stuks